Bahan2 :
600gm daging
1 paket kerisik
2 liter santan
1 sudu makan pes asam jawa
1 keping gula melaka (dalam 3 sudu makan)
Garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya
Bahan kisar :
3 sudu makan ketumbar
2 sudu makan jintan manis
1 sudu makan jintan putih
1 sudu teh lada hitam
3 sudu besar cili giling
4 batang serai
4cm halia
3cm lengkuas
3 biji buah keras
2 biji bawang besar
Bahan tumis :
4 biji bawang merah - hiris
4 ulas bawang putih - hiris
3 cm kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
Cara-cara :
Daging dipotong2, dibersihkan dan ditoskan.
Perap daging bersama bahan kisar, air asam jawa, gula melaka, sedikit santan dan
garam. Biar seketika dan ketepikan.
Tumiskan bawang merah, bawang putih, buah
pelaga, kulit kayu manis dan bunga cengkih. Tumiskan sehingga naik bau. Masukkan
daging yg telah diperap . Kacau sebati atau sehingga berasap.
Tuang baki santan. Kacau sehingga kuah tinggal
separuh. Kemudian masukkan kerisik dan kacau lagi sehingga kering.
Masak dengan api perlahan sambil dikacau tanpa
henti hingga kering. angkat dan sedia dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan